lördag 3 november 2012

Att ändra språk på Windows

Jag installerade Windows 7 Home Premium på min mors dator i veckan. Det är en engelsk OEM-version. Min mor föredrar svenska så vad ska man göra? Köpa en ny Windows-skiva? Nej, det finns verktyg för det här.

Surfa in på Vistalizator och ladda ned programmet Vistalizator och svenska. Du hittar det under Download och svenska hittar du under din respektive version av Windows. För min del klickade jag på 32-bit Windows 7 SP1.

Ett tips när du börjar med det här projektet är att du gör den här installationen utan att ha några andra program igång. En modern dator kan visserligen sköta flera saker samtidigt men det finns en risk att systemet blir överbelastad och kraschar. Så jag rekommenderar att du som prövar på det här bara gör en sak i taget. I alla fall med byte av språk.

Då börjar vi!
Vad började jag med då? Jo, om man klickar sig in på sin hemmapp så ser man det här.
Bild 001
Mapparna är på engelska liksom systemet. Gå dit du laddade ned Vistalizator med tillhörande språkpaket. Öppna programmet - den här rutan dyker då upp.
Bild 002
Klicka nu på "Add languages". Du blir ombedd att lägga in det språkpaket du vill ha. Leta rätt på filen. Så här såg det ut för mig.
Bild 003
Markera ditt språk och klicka på "Open". Nästa bild kommer mer att blinka till för det går fort, även på en seg Atom-processor.
Bild 004
Det är inte mycket att säga om bild fyra utan vi fortsätter till bild fem.
Bild 005
Här i bild fem kan vi bestämma om vi vill installera språket eller avbryta. Det verkar som att jag valt rätt språkpaket för det står "Swedish".
Bild 006
Här på bild sex ser du "Please wait". Det som kommer efter är att programmet installerar språket. Det tar cirka tjugo minuter. Av någon anledning kom den bilden inte med. Nåväl, medan du väntar på att installationen ska bli klar, passa på att damsuga eller nåt. :-)
Bild 007
Då var installationen klar. Programmet kommer nu fråga om du vill ändra standard språket till svenska. Klicka på "Yes" för ja och "No" om du vill avbryta.
Bild 008
Det dyker upp en informationsruta som berättar att du måste starta om datorn för att ändringarna ska ta effekt.
Bild 009
Klicka nu på "Exit". 
Bild 010
En informationsruta dyker upp som säger att systemet kommer att starta om. Du rekommenderas också att spara allt ditt arbete innan du trycker på "Yes". Datorn kommer nu att starta om och efter det kommer allt att vara på svenska.
Bild 011
Vi öppnar upp vår hemmapp igen och tittar efter. Alla mappar är nu på svenska. Eventuellt kan login-skärmen vara på engelska. Alltså den skärm som är blå och det står "Welcome" på när man startar datorn. I övrigt är systemet på svenska.

//Leopold

2 kommentarer:

  1. Tack för en uttömmande och bra beskrivning - hade inte ens en aning om att denna möjlighet fanns.

    SvaraRadera
  2. tack så mycket för detta :D

    SvaraRadera