lördag 29 januari 2011

Hur man formaterar en USB-sticka till NTFS

Jag hade problem med en Kingston DataTraveler 8 GB. En lösning är att flytta över innehållet till datorn och formatera om USB-minnet. Hur formaterar jag då ett USB-minne till NTFS-format?

Windows XP vill i början bara formatera till filsystemet FAT32 eller FAT. Jag vill ha NTFS för att jag anser att det är ett bättre filsystem.

Den guide jag hittade är på engelska och den hittar du här. Jag kommer nu skriva en kort beskrivning på svenska. När jag skriver "du" menar jag dig som användare.

Öppna startmenyn och högerklicka på "Den här datorn".

Nu ska du klicka på "Hantera".
Ett fönster kommer upp. Här ska du välja "Enhetshanteraren" och därefter välja "Diskenheter" och därefter ditt USB-minne. I mitt fall, Kingston DataTraveler 2.0 USB Device. Se bild nedan:

Högerklicka på ditt USB-minne och välj "Egenskaper". Du får nu upp en meny. Välj nu flik "Principer". Som standard brukar Windows välja "Optimera för snabb borttagning". Se bild 1 nedan. Du ska nu välja "Optimera för prestanda". Se bild 2.
Bild 1:


Bild 2:

Tryck nu på "Ok". Stäng fönstret "Datorhantering". Öppna Startmenyn och vänsterklicka på "Den här datorn". Du ska nu komma in en meny som ser snarlikt ut som denna, se bild:

 Markera ditt USB-minne, i mitt fall heter den "Leopold", med vänsterklick och högerklicka sedan. Först vänsterklick (du markerar USB-minnet) och sedan högerklickar du (du öppnar nu en meny). Se bild nedan:
Du ska nu välja "Formatera". En meny kommer upp. Du behöver bara tänka på ett val och det är "Filsystem". Tryck på rullgardinen och välj NTFS. Sedan tryck på "Ok". Datorn kommer nu jobba en stund och sedan kommer den säga "Formatering har slutförts". Tryck på "Ok" och det är klart! Se bild nedan:

Klart! Jag hoppas att du har haft nytta av den här guiden.

2 kommentarer:

  1. Thank you so much! It was very helpful ^^ <333 I wouldn't have been able to do it without you.

    SvaraRadera
  2. Tusen tack till dig, nu är jag överlycklig 😃

    SvaraRadera